27 Mayıs 2014 Salı

   
    27 Mayıs utancı yakın tarih sayfalarında bir leke olarak durmaktadır. Adnan Menderes ve Demokrat Partinin(halk tabiri ile demir kıratın) neden halkın büyük sevgisine mazhar olduğunu değinmek istiyorum.
    
      Yıl 1938 11 Kasımı tahmin ettiğiniz üzere Gazi M. Kemal’in ölümünden bir gün sonrasıdır. Ölümünden bir yıl önce araları bozulan İsmet Paşa bütün görevleri elinden alınmış sadece Malatya milletvekilidir. Yerine varis olarak Celal Bayar ve Fevzi Çakmak gibi isimleri bırakan Atatürk’ün ölümünden hemen sonra görevi almak istemeyen ve İsmet İnönü’nün hakkıdır deyip kenara çekilen bu milli mücadele dönemi kahramanları Cumhurbaşkanlığına İsmet Paşayı uygun gördüler. Hemen ardından CHP kurultayında (26 Aralık 1938) kendini değişmez başkan ve “Milli Şef” ilan ettirmiştir.
İlk etapta bunları niye yaptığı bellidir fakat bir de paranın üstüne kendi resmini bastırması onun bu yaptıklarının Atatürk’ten sonra ikinci adam olmaktan artık sıkılıp her şeyi ile birinci adam olma isteğidir. Tabi bu halkın gözünde alternatifi olmayan bir tek parti dönemi olmasına rağmen içten içe bir tepki oluşturdu. Adeta M. Kemal unutturulmak isteniyordu.
   
      Artık ikinci dünya savaşının sonlarıdır. Yıl 1942 'de savaşın sonu gelmesine karşın eldeki birçok ürün ve gıdalar toplatıldı. İsmet İnönü ve onun politikalarına karşı çıkan iller ve o illerin ileri gelenleri cezalandırıldı. Kişiye özel varlık vergileri koyuldu. Kim Milli Şefi karalar veya karşı ise bunlar tespit edilip cezalandırılıyordu. Karaborsacılar, stokçular peydahladı. Ekmek artık karne ile dağıtılır oldu. Tam anlamı ile fırsatçıların elinde imkanı olmayan halkı ezdiği bir dönem. Yanlış ekonomik politikalar ve adamına göre muameleler halkı canından bezdirmiştir. Adeta CHP karşına kim çıksa halk ona kucak açacak ve bağrına basacaktır zaten. Bir de en önemli bir şey daha vardır camilerin birçoğu ibadete kapalı açık olanlarda da halen 1932’ den beri süre gelen ezanı Türkçe okutma geleneği halkının Müslüman olmasına aldırmadan onlarla dalga geçercesine devam ettirilmektedir. Kur’an okumak ve toplu halde okutmak yasaktır. 
     
        Yukarıda anlattığımız durumlar ki bence hepsi de önemli ve Adnan Menderesin niye çok sevildiğine dalalettir. Namı değer CHP den artık çatlak sesler çıkmaktadır. İlk göze batan isim kurtuluş savaşının meşhur “Galip Hocası” meşhur masonlardan Celal Bayar ve Refik Koraltan (mason dedim diye sanmayın ki İsmet Paşa masum)bunların yanında daha gençliğinde Atatürk tarafından keşfedilen merhum Adnan Menderes'te vardır. (Not: Atatürk aydın gezisine çıkar ve İnönü'ye küstüğü için  CHP il merkezlerine uğramak istemez Aydında ise bir beş dakika için uğrar ve genç Adnan Menderes Atatürk'ü tam 4 saat tutmayı başarır.) Parti kurulur(1945) halk Demokrat kelimesine yabancıdır ama onu kendi dilinde demir kırat olarak adlandırır. İlk seçim meşhur hilelerin sandık çalıp oyları değiştirmenin ayyuka çıktığı 1946 seçimleridir. Demokrat Parti az bir oy alır ama sandıkların valiliklerden çıkması oy pusulalarının gizli bölmelerde saklanması gibi olaylar gün yüzüne çıkar. Bunları yapan tabi ki günümüzde seçimlere dair hile yapıldı senaryoları üreten CHP'dir.(geçmişten tecrübeliler tabi nasıl hile yapılır bildikleri için herhalde) Artık Demirkırat şaha kalkmaya hazırdır, bütün illerde örgütlenmeler tamamlanmıştır. 1950  seçimlerinin galibi %53’ü aşan bir oyla Demirkırat iktidarı başladı ve yakın tarihimizde ki bir utanç sahnesi olan 27 Mayıs 1960’a kadar devam etti. Evet artık parti 10 yıl sürecek bir yıkılmaz iktidarın içindedir. Belki de 27 Mayıs olmasa kim bilir bir 10 yıl daha sürer idi. Menderes dönemi CHP döneminin yoksulluğundan kurtulmaya başlaması da sevilmesine ayrı bir sebeptir. Bazıları diyecektir ki koca 2. dünya savaşı yılları tabiki yokluk ve yoksulluk olacak. Cevap sadece o yıllarda milli bayramlarda kutlamalarda harcanan paraları inceleyin. Piyano çalmayı opera dinlemeyi modernlik sayan İsmet paşanın sadece bale ve operalar için harcadığı lüks davetlerin masraflarını incelensin derim.
     
     Sabetaycı olduğu da söylense Menderes ezanı aslına döndürmek ve kuran öğrenmeyi tam serbest hale getirmek ile ne kadar hatası olursa olsun bu millet tarafından hep rahmetle anılacaktır. Ve her daim demokrasi şehidi olarak milletin mazlum başbakanı kalacaktır.  

0 yorum :

Yorum Gönder