4 Mayıs 2014 Pazar


    Vefatının 533. yılında cennet mekan Fatih Sultan Mehmet Han'ın hayatından kısa örnekler  ile peygamber efendimize olan muhabbetinden ve şehit edilişinden bahsetmek istiyorum.
    Küçük bir çocuk daha 7 yaşında ve hocası Akşemseddin ile ilk dersi hocasının öğrencisine ilk olarak öğrettiği şey kulağına eğilip “Hedefini belirle” demek. Daha o yaşta hedefini belirlemiştir ilk dersinde…
     Küçük yaşta aldığı eğitimi ve herkesin bildiği büyük komutan ve Padişah oluşundan değil bu vasıfları kazanmasına sebep Peygamber sevgisinden bahsetmek gerekir bence.
     Tabi ki fetih’i yapmak peygamber hadisi şerifindeki övgüye mazhar olmak ayrı bir peygamber sevgisi gerektirir. Bunun yanında Fatih Sultan Mehmet Han bir peygamber sünneti olarak çıktığı seferleri kimseye söylememiştir. Bu son seferine kadar da böyle sürmüştür. Peygamber Efendimiz(s.a.v) Mekke fethine gitmeden önce orduyu hazırladığında kimse ordunun Mekke fethine gittiğini bilmiyordu. Fahri kâinat efendimiz ordusu ile Mekke’ye yaklaşana kadar. Sultan Mehmet Han da bu sünneti hayatı boyunca uygulamıştır.
  
    Yine bir başka örneği Peygamber Efendimiz(s.a.v) Hendek savaşı öncesi ashabı ile beraber hendek kazıyor ve taş taşıyor. İşte koca padişah bunu bile hayatına tatbik etmiştir. Hem okurken hem de anlatırken ayrı bir haz duyarım. Bugün o boğazı süsleyen Rumeli hisarı yapılmaktadır. Devrin en büyük hükümdarları olan II. Mehmet koca bir kayayı kucaklamış götürüyor. Devrin en büyük alimlerinden Molla Hüsrev (Padişaha ismi ile hitap edebilen nadir kişilerden) temel kazıyor, mevkice Avrupa imparatorlarına eşdeğer vezirler harç karıyor. Ne muhteşem bir manzara hayali bile ayrı bir heyecan veriyor insana… İşte Fatih’in peygamber sevgisi onu o kutlu makama ulaştırdı. Hayatının her anında Hz. Muhammed(s.a.s) efendimizi örnek alarak yaşamış müjdelenen Fatih.
      
    Fatih ordusunu bugünkü Maltepe veya Gebze civarında toplamış bir sefer hazırlığı vardır. Tabii ki ordunun nereye gideceğini her zaman olduğu gibi kimse bilmemektedir. İstanbul'u almış o büyük sultan ve o zamanın yenilmez denen ordusu şüphesiz ki birçok kişinin canını sıkmaktadır. On dört (14) kez padişahı zehirlemek isteyip başaramayan Venedik ve Papalık sonunda başarır. Fatih sultan Mehmet Han hasta yatağında öldü diyen tarihçiler de olacaktır. Ama gerçekte şehit edilmiştir. Aslı Venedik'li bir Yahudi olan Müslüman olup Yakub ismini alıp Fatih’in doktorluğuna kadar yükselen hain artık kesin emri almıştır. Çünkü bilirler ki bu Fatih’in son seferi olacak ve büyük ihtimalle batı Roma üzerine İtalya ya gidecektir. Sultan Fatih şehit edilir 3 Mayıs 1481 ve onu zehirleyen hain askerler tarafından öldürülür.

0 yorum :

Yorum Gönder