2 Mayıs 2014 Cuma

     Daha önce de belirtmiş idim. Muhalefet Eksikliği yazımda mevcut partiler artık kendilerine yeni siyasi söylemler geliştirmeli diye.
     30 Mart seçimleri sonrası geçen sürede gördük ki hiç bir değişiklik yok. Halen 1 Mayıs gelsin de sokaklarda olaylar olsun bundan nemalanalım mantığında siyaset yapılıyor. Muhalefet partileri tekrar tekrar söylüyorum bu beklentiler ve faaliyetler ile ancak ve ancak Ak partinin yükselişini oturur izlersiniz.
         Lafı eğip bükmeye gerek yok acil olarak sosyal demokrat (Ecevit çizgisinde) bir sol partiye ihtiyaç var muhalefet noktasında. İkinci asıl konu ise Ak partiye alternatif olacak merkez sağ bir partiye ihtiyaç bulunmaktadır.
        En azından %50 oyların tamamı özünde Ak partinin oyları değildir. Lider olarak Tayyip Erdoğan'ın şahsına verilmiş oylardır. Ve bunun yanında 80 sonrası oluşan seçmen profilinde ANAP'ın, DYP'nin ve azda olsa bunların içerisindeki milliyetçi muhafazakar oyların birleşimidir Ak parti.  Belirttiğim oyların da alternatif olmadığı için Ak partiye gittiği kanaatindeyim.
        Yakın bir dönemde bu yaz da olabilir, 2015 seçimleri öncesi seçime girebilecek kadrolarını tamamlamış bir partiye ihtiyaç var. Oy dağılımlarını incelediğimiz zaman nasıl ki Sosyal Demokrat bir sol partiye ihtiyaç olduğu gibi. Merkez sağda muhafazakar kesime hitap edecek bir parti mutlaka olmalı. Ama bu parti içerisinde kesinlikle cemaat olmamalı. Onlar olur ise kimse itibar etmez ve ilk seçimde varlık bile gösteremeden tarihin sayfalarında kaybolurlar.
       Yeni kurulacak partinin öncelikle Liderlik vasıflarını barındıran yeni siyasi konjonktüre uygun bir lideri olmalı. Daha sonra parti muhafazakar kesim ile merkez sağa hitap edebilmeli. Ülkenin kazanımlarını daha ileriye götüreceğini belirten söylemleri slogan yapmalı. Seçilecek çekirdek kadroda halkın bu güvenilir kişi dediği milli manevi değerlerine bağlı bir vitrine sahip olmalı. Ülkeyi eski vesayetçi dönemlere geri götürmeyecek, baskılara ,darbelere karşı milletin iradesine sahip çıkabilmesi lazım.
       2015 seçimlerinde böyle bir partinin %10-15 oy alması büyük bir başarı olacaktır. Bu oyu alması da muhtemel görünmektedir. Neden? Eski Anap ve Dyp seçmeni zaten alternatif arıyor. Özellikle demokrasilerde tek bir partinin sürekli zaferler kazanması kendi eksikliklerini görmesine engel oluyor. Bu eksikleri kişisel de olsa Ak partide gören vatandaş ister istemez alternatif istiyor. İlk seçiminde %10 alması bile benim gözümde büyük bir başarı olacak böyle bir oluşuma Türkiye'nin ihtiyacı var.
        Bazı okurlar diyecek ki yazdığınız çizgide zaten Ak parti var. Ama alternatifi olmalı diyorum zaten. Peki Ak partiden memnun olmayan MHP'ye oy versin veya Saadet Partisine oy versin diyenler olabilir. Halk Mhp'nin söylemlerini zaten beğenmiyor belli bir fikri ideolojide kaldığı için, Saadet ise sanki küçük bir cemaat partisi gibi. Halk geniş kitlelere ulaşmayı hedefleyen alternatif bir parti görmek istiyor. Zaten Ak parti içerisinden de sene sonuna doğru büyük kopuşlar olabilir. Bu da yeni bir parti çatısında yeni bir oluşum şeklinde olacaktır diye düşünüyorum.

0 yorum :

Yorum Gönder